De grond waarop het dorpje wordt gebouwd is al tientallen jaren in gebruik als Biologisch Dynamische landbouwgrond. Een mooiere basis voor een ecologisch dorpje is er niet!
Hier voegen we onze traditionele huizen van ecologische en natuurlijke materialen aan toe. Dit combineren we met de nieuwste technieken op het gebied van energiebesparing en energieopwekking.

Een school, een huisartspost, een supermarkt en een treinstation is in de buurt, zodat alles op de fiets en met het OV te doen is.

We gebruiken duurzaam hout uit Zweden voor de buitenafwerking van de wanden. Het isolatiemateriaal is ook natuurlijk en gemaakt van houtvezel. Voor de afwerking binnen gebruiken we hout voor de vloeren en de plafonds en leemstuc of bio gipspleister voor de wanden.

De huizen wekken net zoveel energie op als dat ze gebruiken. De belangrijkste eerste stap hiervoor is heel goede isolatie en ramen van driedubbel glas. Vervolgens gebruiken we zonnepanelen op het dak; in de woonkamer staat een HR pelletkachel; de overige ruimtes worden opgewarmd met infraroodverwarming. In de badkamers staat een douche die 85 % bespaart op het water en 70% op energie ten opzichte van een reguliere douche.

De huizen worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Voor elke gekapte boom worden twee bomen teruggeplant. Het bosareaal in Zweden wordt elk jaar groter. Bouwen in hout scheelt 90% CO2 uitstoot ten opzichte van bouwen in beton en staal.

Dankzij het gebruik van de natuurlijke materialen zijn onze huizen dampopen. Dit betekent dat vocht naar buiten kan en je een droog en prettig binnenklimaat hebt.

Elk onderdeel is zelfvoorzienend op het gebied van waterzuivering, waterberging en energievoorziening. Ook is er zoveel ruimte om groente en fruit te kweken, dat je voor een groot gedeelte van je land kan leven.

Omdat we het dorpje mogen bouwen op voormalige landbouwgrond heeft de gemeente als eis gesteld dat minimaal de helft van de grond gebruikt zal worden voor stadslandbouw. Samen met de bewoners willen we kijken hoe we hier invulling aan geven. Dat kan op een arbeidsintensieve manier met moestuinen, maar ook op een makkelijke manier door het planten van fruitbomen.

Het dorpje is zo opgezet dat de hoeveelheid groen acht keer groter is dan de bebouwing.

Er komt een heel leuke mix aan mensen wonen in Bolderburen, net als in een echt dorp. Ondernemers, kunstenaars, ICT-ers, ambtenaren. Ook komen er zeker 11 kinderen wonen.  De jongste bewoner is 1 de oudste is 73.